Drop that fly

        

                     

Erwin Oostveen           

        

Het dropshotten binnen de sportvisserij is bijna niet meer weg te denken. Sinds de afgelopen herfst hebben de dropshotsets een vaste plek in onze koffers weten te veroveren. De eerste vissessies met de dropshot waren erg onwennig en niet echt een succes. Na jaren van vertikalen is het niet gemakkelijk om op een andere manier je aas aan te bieden. In een soort automatisme bleven we constant het lood van de bodem optikken. De gebruikelijk manier als je vist met een zware jigkop en een shad. Na een paar keer proberen zonder succes, verdwenen de setjes achterin de viskoffer

Tijdens het snoekbaarsvissen vanuit de boot op een van onze grote rivieren, zagen we andere snoekbaarsvissers ook dropshotten en niet zonder succes. De collega-vissers vingen beduidend meer dan wij, terwijl we ongeveer op dezelfde stek aan het vissen waren en ook op dezelfde diepte.

Het verschil zat hem in de aasaanbieding, zelf visten we met shads op een jigkop van 21 gram. Terwijl zij met heel klein aas aan het dropshotten waren. Dit was voor ons een keerpunt, vanaf dat moment zijn we meer gaan dropshotten, maar nu op een passievere manier als het eerder omschreven. Het komt regelmatig voor dat we het aas zonder te bewegen aanbieden. Ondanks dat het aasje niet wordt bewogen, knalt er wel een vis op.

Het is elke keer zoeken naar de juiste aanbieding van je aas, kleur van je aas, stek. Dit maakt het snoekbaarsvissen aantrekkelijk.

Afgelopen herfst hebben we ons heerlijk uit kunnen leven op de baars. Met hele kleine shads mbv een dropshotmontage. Het viel ons op dat we beter vingen met werpen als dat we recht onder de boot met de dropshot set gingen vissen. Blijkbaar lagen de baarzen tegen de bodem en was de aanbieding werpend voor de baarzen aantrekkelijker. Op het moment dat er voedselnijd uitbreekt onder de baarzen dan is het dubbel genieten.


Met de bovenstaande ervaringen in gedachten ben ik achter mijn vliegbind vice gekropen. Inmiddels heb ik een aantal kleine streamers gebonden die ik aan wil bieden dmv dropshotmontage.

Hiermee zal ik ongetwijfeld veel baars kunnen vangen of de snoekbaars hier ook van gecharmeerd is moet nog blijken.

 

In totaal heb ik vijf streamers / vliegen gebonden in verschillende kleurstellingen. Ik heb gebruik gemaakt van kleine karperhaken, je zou hiervoor ook andere haken kunnen gebruiken.

Het mooie van zelf je streamers binden is het feit dat je allerlei kleur en materiaal combinaties kunt maken, ook de grootte kun je zelf bepalen. Met behulp van vliegbindmateriaal zoals zonker, bucktail en marabou kun je de mooiste kleine streamers bouwen.

Op deze manier heb je een uniek aasje aan te bieden.



 

Leef je uit. 

Erwin Oostveen, 
Bestuurslid Roofvisgroep                      

meer afbeeldingen van deze streamers vind je onder de knop <Foto's>  in het menu van de homepage